Η ΕΥΤΥΧΙΑ στην εξουσία

Εκλογές τέλος  λοιπόν. Ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια του, οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν, τα φώτα χαμηλώνουν και ο Σκουπιδιάρης πιάνει δουλειά για να ξεχαστεί τούτο το εκλογικό πανηγύρι μια ώρα αρχύτερα. 
Δεν υπήρξα πολυγραφότατος, μόλις δυο κείμενα πρόλαβα να γράψω για το Πείραμα, αλλά εμείς οι Σκουπιδιάρηδες είμαστε μαθημένοι να βγαίνουμε στο τέλος.
Λοιπόν, από τους 30.000 νοματαίους, 6900 και κάτι  φρόντισαν να φέρουν την ΕΥΤΥΧΙΑ στην εξουσία  Άρα το 75% των ψηφοφόρων δεν επέλεξε τέτοιου είδους ΕΥΤΥΧΙΑ. Από αυτούς, οι 6500 είχαν να αντιπροτείνουν τον Τομπούλογλου. Οι υπόλοιποι δεν είχαμε. Και οι υπόλοιποι είμαστε το μισό εκλογικό σώμα και βάλε.
Η ατυχήσασα σε λίγους μήνες θα κληθεί έκτος από παστίτσια, μουσακάδες και τη γενική καθαριότητα του σπιτιού της, ν' αναλάβει τη διοίκηση και το νοικοκύρεμα του καλλικρατημένου υπερδήμου. Χωρίς πολιτικό παρελθόν, χωρίς ειδικές γνώσεις σε μεγάλα και μη προβλήματα των δύο Δήμων και με τη σκιά του Παντελάρα να καραδοκεί, ετοιμάζεται να πάρει χρήματα από όλους μας και να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή να μειώσει το χρέος, να κάνει έργα κοινής ωφελείας, να προασπίσει τα τοπικά συμφέροντα, να κάνει πιο όμορφη την πόλη, να βελτιώσει τις συγκοινωνίες, να φροντίσει για το άλσος, το γήπεδο της ΑΕΚ, κτλ κτλ κτλ. Και όλα αυτά χωρίς καμία πολιτική (βλέπε οργανωτική, διοικητική, οικονομική) εμπειρία, με διάφορους αετονύχηδες από πίσω της και με μόνο το 25% και πολλά λέω, των ψηφοφόρων με το μέρος της. ΔΥΣΤΥΧΙΑ μου.
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το προφανές. Ότι μια αποτυχία της κυρίας Δημάρχου, δεν θα προκαλέσει ζημιά στην ίδια, αλλά σ' εμάς. Εκτός βέβαια και αν παραιτηθεί και αναλάβει τα ηνία του Δήμου ο γνωστός για το πλούσιο έργο του, Παντελάρας, οπότε ο σώζων εαυτό σωθήτω.

Θα μου πείτε τώρα, και πολύ καλά θα κάνετε, εμείς το προκαλέσαμε αυτό είτε την ψηφίσαμε είτε όχι. Εμείς είμαστε οι πολίτες κι εμείς αποφασίζουμε, ακόμα και στα πλαίσια μιας τέτοιας ποιότητας Δημοκρατία, για το ΠΟΙΟΣ θα διοικήσει. Και μέχρι πριν 5-10 χρόνια κάπου εκεί σταματούσε ο ρόλος μας, καθώς δεν είχαμε φωνή για να πιέσουμε την εξουσία και για το ΠΩΣ θα διοικήσει. Η τεχνολογία μας έκανε τη χάρη και μας έδωσε και μια μικρή φωνούλα.  Πλέον μπορεί ο καθένας να γράψει τις απόψεις του για τα καλά και τα στραβά που γίνονται στο Δήμο, να παρουσιάσει ντοκουμέντα για γεγονότα που ως τώρα έμεναν αναγκαστικά σε περιορισμένο κύκλο και φυσικά να σχολιάσει όλα τα παραπάνω με συμπολίτες του. Είτε με δημιουργικές προτάσεις, είτε με σκληρή κριτική, ας τους δείξουμε πως δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ο ρόλος του πολίτη δεν περιορίζεται στην ψήφο όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά στην ενεργή συμμετοχή από οποιοδήποτε πόστο και με οποιοδήποτε μέσο μπορεί.
Μια φράση σ' ένα τοίχο έλεγε πως αν οι εκλογές μπορούσαν ν' αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες. Βαρεθήκαμε να πιστεύουμε τα λόγια του κάθε πολιτικού που έρχεται σαν σωτήρας, απογοητευτήκαμε και καταλάβαμε πως ΑΥΤΟΥΣ δε μπορούμε να τους αλλάξουμε. Μπορούμε όμως ν' αλλάξουμε εμείς. Και αν δείξουμε πως έχουμε φωνή, θα το σκεφτούν δύο φορές να "φάνε", να τεμπελίασουν και να καταστρέψουν. Γιατί μας είχαν μετατρέψει σε παθητικούς δέκτες και τελικά ξεχάσαμε το πιο βασικό. Ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε η πόλη.


Ταπεινά, ο Σκουπιδιάρης

18 σχόλια:

Αναρχοκομμούνι είπε...

Αγαπητέ κ. Σκουπιδιάρη


Με αφορμή την σημερινή σας ανάρτηση, θυμήθηκα τί σχολίαζα στο σεβαστό αυτό blog, στις 8/11/2010 την επομένη του Α’ Γύρου (με πίττα ή άνευ, που θα ‘λεγε κι ο κ. Δήμαρχος)

http://dekeleias.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html


Ήταν να ψηφίσουν: 30631

Τελικά ψήφισαν: 18489

Δεν πάτησαν το πόδι τους: 12142

Έγκυρα: 17320

Λευκά: 369

Άκυρα: 767



Πήραν

Γυμναστής: 5784 - 33,39% (18,88%)

Dirty Harry: 4166 - 24,05% (13,60%)

Κυρ-Σταύρος: 4157 - 24,00% (13,57%)

Βεργής: 2146 - 12,39 (7,00%)

Γυναικογιατρός: 1067 - 6,16% (3,48%)

Κι όπως έγραφα και τότε: «επειδή μπορεί να αναρωτηθείτε τί είναι το ποσοστό μέσα στην παρένθεση, είναι η πραγματική αποδοχή στην κοινωνία».

Εν ολίγοις, το νέο διοικητικό σχήμα θα διοικήσει με το 18,88% των ψήφων υπέρ του και με το 81,12% να μην το αποδέχεται. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Τον Β’ Γύρο δεν θέλω να τον σχολιάσω, απλώς γιατί δεν αποδέχομαι την ποδοσφαιρικού τύπου διαδικασία ημιτελικός - τελικός. Τί σόι δημοκρατία είναι αυτή που πρέπει κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε δύο που δεν τον εκφράζουν, αν δεν τους έχει ψηφίσει απ’ την αρχή; Για να μην πω για το μπαράζ αθλιοτήτων και υπόγειων διαδρομών και συμφωνιών που γίνονται πάντα αυτή τη ...διαβολοβδομάδα μεταξύ των δύο Κυριακών, κάτι που θυμάμαι από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ που παρακολουθώ ή συμμετέχω στα τοπικά δρώμενα. Άλλωστε το αυξημένο ποσοστό αποχής του Β’ Γύρου τα λέει όλα.

Όλοι όσοι σ’ αυτές τις εκλογές «εκτέθηκαν» στην κρίση του λαού (και δεν εννοώ μόνο τους διοικούντες αλλά κι εκείνους που από τα τοπικά έδρανα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ελέγξουν την εξουσία), καλό είναι να θυμούνται τα ποσοστά στις παρενθέσεις που είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία, για τις πόλεις μας.
(Όπου τρία: Χήρα, Παντέλαρχος, κ.Αρωγή και παρέα)

Yannis Zabetakis είπε...

Αγαπητέ σκουπιδιάρη,

πίσω από ένα μεγάλο άντρα, κρύβεται πάντα μια γυναίκα?

πίσω από μια μεγάλη γυναίκα, κρύβεται (σχεδόν πάντα) μια ερωτική απογοήτευση?

συμφωνώ και επαυξάνω (με το β'μισό του κειμένου σου)!

http://environmentfood.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html

Γιατί δεν μπορεί να εμπνεύσει πλέον η Πολιτική τους Πολίτες; Και αν δεν μπορεί να εμπνεύσει η Πολιτική, τι πραγματικά φταίει; Η απάθεια, η συνενοχή ή μήπως κάτι άλλο; Εκτός από όλα αυτά, που το καθένα έχει το δικό του μερίδιο συμμετοχής στο γενικότερο κλίμα απάθειας, μήπως όμως είναι και κάτι άλλο; Μήπως τα ψηφοδέλτια δεν ήταν ικανά να εμπνεύσουν και να ξεσηκώσουν τον κόσμο από τον «καναπέ» του; Μήπως τα βιογραφικά και η εν γένει στάση ζωής των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ήταν μάλλον «μικρά» και «λίγα» για να εμπνεύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα Κοινά;

Ο Καλλικράτης δίνει μεγαλύτερη δύναμη συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια στους Πολίτες. Αρκεί οι Πολίτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμμετέχουν με προτάσεις, ιδέες και κριτική στη διαμόρφωση από 1.1.11 της πολιτικής αυτοδιοικητικής ατζέντας. Δεν αρκεί ένα ισοπεδωτικό «όλοι ίδιοι είναι» και εμείς να μένουμε στο σπίτι μας. Οι αγώνες για μια καλύτερη Πόλη, για μια πιο Δίκαιη Κοινωνία, για ελεύθερους χώρους, για αυτοδιαχειριζόμενα στέκια δεν κερδίζονται με το internet και με τηλεχειριστήρια. Κανένας αγώνας δεν έχει κερδηθεί από τον …καναπέ μας. Θέλει πραγματική τόλμη και αληθινή αρετή ο Αγώνας. Άρα απομένει στο δικό μας χέρι και στην προσωπική μας κινητοποίηση να κάνουμε κάτι έμπρακτα δημιουργικό και να προτείνουμε λύσεις, κινήσεις και Πολιτικές. Πέρα από μνημόνια και τρόικες.

Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το περάσουμε και στους «καλλικράτειους» διοικούντες: η ώσμωση μεταξύ των «θέλω» της πραγματικής κοινωνίας και της διοίκησης πρέπει να είναι ένα αέναο φαινόμενο και όχι μια συγκυριακή επικοινωνιακή άσκηση. Η διοίκηση ας σκύψει το αυτί της στην πραγματική κοινωνία για να αφουγκραστεί τα «θέλω» της και τα όνειρά της. Και η κοινωνία (όλοι εμείς) ας είμαστε έτοιμη να της τα πούμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να σιχτιρίζουμε τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις τρόικες και απλά να μένουμε απαθείς, μοιραίοι και άβουλοι συνάμα.

Τα κόμματα-αποκόμματα της Αριστεράς ας καταλάβουν ότι με την πολυδιάσπαση απλά δεν οδηγούνται πουθενά. Μόνο με την σύγκλιση απόψεων και τον συντονισμό δράσεων μπορεί κάτι να αλλάξει. Και το καλύτερο μήνυμα που ελπίζω να λάβουν όλοι τους είναι τούτο: η γενιά των πενηνταπεντάρηδων μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η κοινωνία θέλει ανθρώπους όχι από πολιτικά τζάκια αλλά μπαρουτοκαπνισμένους από την Ζωή. Κάπως έτσι δεν άλλαξαν χέρια οι Δήμοι του «χωριού» μου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Υ.Γ. χθες στο ΄Αλσος, είδα για άλλη μια φορά έναν άστεγο να κοιμάται...
από την άλλη ο Τομπούλογλου ήθελε καθαρές πλατείες!
μήπως καλύτερα τελικά με την Ευτυχία-Παντελής ...?
μήπως?

.ΥΓ.2. τα σκουπίδια ξέρεις τι σχέση έχουν με τον Ποδονίφτη?

η απάντηση την Πρωτοχρονιά του 2011 :)

Το Παιδί που μόλις πήγε Νηπιαγωγείο είπε...

Είμαι περίεργος κ. Ζαμπετακη να μάθω τι θα γίνει με τον παιδικό σταθμό που καταγγέλλατε ως μη νόμιμο, θα ζητήσετε από τη νέα διοίκηση να κλείσει και να γλυτώσει ο δήμος τα προστιμα.

Yannis Zabetakis είπε...

@Παιδί που μόλις πήγε Νηπιαγωγείο

1. αφού πήγες Νηπιαγωγείο, για ποιο λόγο ενδιαφέρεσαι για τους Παιδ. Σταθμούς? ως αιρετός, από απλή περιέργεια ή κάτι άλλο?

2. θα μπορούσες να πεις στους γονείς σου να ρωτήσουν τον/την νέα εκπρόσωπο γονέων στο ΔΣ του ΚΠΑ αυτό που με ρωτάς εμένα. Δεν είμαι πλέον εκπρόσωπος γονέων για τους ΠΣ μιας και ...όλως "τυχαίως" και το δικό μου το παιδί είναι όπως εσύ !

μόλις πήγε Νηπιαγωγείο και δεν έχω πλέον το Θεσμικό Δικαίωμα να είμαι στο ΔΣ του ΚΠΑ.

αλλά απλά ζητάμε να γίνουν 2 παιδικοί σταθμοί στη Ν.Φ. σε καινούργια σύγχρονα κτίρια.

Η νέα Δημ. Αρχή ας ξενοικιάσει όσα κτίρια νοίκιασε ο Κόντος και να ρίξει αυτά τα λεφτά...στην ανέγερση σχολείων. Τώρα με τον Καλλικράτη, έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για τα σχολεία !

Αναμένω ...να δω ποιος θα είναι Αντιδημ. Παιδείας για να αρχίσω δημιουργική ΑΝΤΙ-πολίτευση...

Το Παιδί που μόλις πήγε Νηπιαγωγείο είπε...

Εκπληκτικό, τώρα που το παιδί του κ. Ζαμπετάκη πήγε νηπιαγωγείο ας κλείσει ο παιδικός σταθμός. Άσε για τον θεσμικό του ρόλο, μόλις το παιδί πάει δημοτικό θα ζητήσει να κλείσει το νηπιαγωγείο. Αυτός είναι ο θιασώτης του Παφίλη, που έκανε κολοτούμπα. Κάτι ξέρανε οι οικολόγοι που τον ξεφορτώθηκαν, ας τον ξεφορτωθεί και η πόλη διότι είναι καταστροφικός.

Ανώνυμος είπε...

Πες τα πια με τον κ.Κολοτούμπα. Το μόνο δε που κάνει ειναι post το blog του μπας και δει κανενα επισκέπτη.
Και κάτι άλλο κύριε. Πριν απο τις εκλογές υποστήριζες τη ανεξαρτησία της Δημάρχου. Τώρα είναι Ευτυχία- γρετζελιας?
Κολοτουμπιτσα πάλι ή Απλά γίνεσαι αρεστός στη νέα διοικηση? οεο?

Yannis Zabetakis είπε...

σε περίπτωση πυρκαγιάς στον τρίτο Παιδ. Σταθμό, ποιος θα κάτσει στο σκαμνί?

οεο

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη αλλά όλος αυτός ο καυγάς μεταξύ Ζαμπετάκη και άλλου/άλλων τί σχέση έχει με την ανάρτηση;

Ανώνυμος είπε...

ΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ BLOG E?KAI ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΟΙ?
ΜΠΑΙΛΝΤΙΣΜΕΝΟΣ

κύριος Δήμαρχος είπε...

Αχ....μη γράφετε καλέ με ΚΕΦΑΛΑΙΑ....μου θυμίζετε άλλες φάσεις....

Κοίτα πως κάνουν καλέ....4 ΜΕΡΕΣ δεν έγραψα κάτι και άρχισε η φούρια....εδώ η ΚΥΡΑ-ΕΦΗ μόλις που συναντήθηκε με τον ΚΥΡ-ΣΤΑΥΡΟ....ούτε 10 λεπτά δεν τα'πανε....Εγώ τι να πω προς το παρόν;;;;....Ποιος να τ'ακούσει κιόλας δηλαδής.....

ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΤΟΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ για τις μικρές μας πόλεις....τον ενιαίο ΔΗΜΟ.....και ξεκινάω σιγούλια-σιγούλια να τα ανεβάζω.....μακριά από έριδες και πρόσωπα και αντιδικίες και ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ......ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ......και ελπίζω να μην είσαι πάλι με τον κακό τον λόγο.....

Συμπαθάτε με όμως....ένα μικρό ρεπό πήρα κι εγώ.....μην "μπαϊλντίζεστε"....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ...ΑΠΛΑ ΜΑ ΚΑΚΟΜΑΘΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ?ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ greeklish
μπαιλντισμενος(χωρις τονους και διαλυτικα)σε ενδειξη καλης θελησης.

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΓΑ ΒΛΕΠΩ ΕΠΕΣΕ...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΥΝΦΕΡΟΝ ΠΙΑ...
ΜΗΝ ΧΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΛΑΣΠΗ"...ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΑΛΙ...
ΜΗΠΩΣ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΗΚΑΤΕ? ΜΑΚΑΡΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ...
ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ ΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

κύριος Δήμαρχος είπε...

"ΣΥΝΦΕΡΟΝ" λες καλέ μου....κάτι θα σημαίνει κι αυτό....είναι πλούσια η γλώσσα μας......Δεν λες όμως να το βάλεις κάτω....ούτε μια εβδομάδα ΡΕΠΟ δεν μπορώ να πάρω....τι θες να γράψω τώρα;;;;....και να μ'ακούσει ποιος;;;;.....κάνε λιγάκι υπομονή....να αναλάβει και εξουσία κάποιος....να έχουν και αποδέκτη τα γραφόμενά μου.....ΠΟΙΑ ΛΑΣΠΗ πανάθεμά σε;;;;...εξ ιδίων κρίνεις;;;...παντού ομοίους βλέπεις;;;.....

Πάλι καλά που ξέρεις και "ποιοι είμαστε".....

κύριος Δήμαρχος είπε...

Αχ καλέ το άφησες και παντού το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΧΟΛΙΟ σου....δεν σου φτάνει ένας τοίχος εσένα....και μετά θες να ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ εμείς....να στο ξαναπώ χρυσέ μου πως ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΑΙ, εγώ δεν ασχολούμαι με ΠΡΟΣΩΠΑ και ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ.....αυτά μόνο όταν είναι ο καιρός τους.....σε 3 και κάτι χρόνια πάλι......στο μεταξύ μαζεύω τις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ για να ανεβάσω ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ θέματα για την ΠΟΛΗ μας και όχι απλά σχολιάκια......μάλλον εγώ ξέρω πλέον ποιος και τι είσαι: ΚΑΠΟΙΟΣ που τα άγχη του αρχίζουν και τελειώνουν με τις εκλογές....με τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ......και μετά ΜΑΣΑ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ? ΩΩΩ! ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 10 ΛΕΠΤΩΝ? ΤΙΜΗ ΜΟΥ... ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ! ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ...(ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ)! ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΩΜΟΛΟΧΙΑΣ {ΣΧΟΛΙΑ κ.α.) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ κ. δΗΜΑΡΧΕ!!!

κύριος Δήμαρχος είπε...

Ναι αλλά εγώ ΜΟΝΟ για εμένα μπορώ να απαντήσω καλέ μου....αλλά δεν σε πιάνει κανείς πουθενά....παίρνω μικρό ΡΕΠΟ, λες ότι ΚΡΥΒΟΜΑΙ....απαντάω και σου εξηγώ, λες για τη ΜΥΓΑ.....σε παρακαλώ....

Αναρχοκομμούνι είπε...

Μας λείψατε Κ. Δήμαρχε.