ΤΕΛΗ ΤΕΛΗ ΤΕΛΗ

"ΤΕΛΗ-ΤΕΛΗ-ΤΕΛΗ, ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΝΤΟΥΝΙΑ" ακούω εγώ τώρα που έρχονται και εκλογές. "Σ'έμαθα εντέλει, δεν με ρίχνεις πια", αλλά εγώ πάλι ακούω "ΨΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΛΗ, ΔΕΝ ΜΕ ΡΙΧΝΕΙΣ ΠΙΑ". Στην κάλπη λοιπόν θα μιλήσει ο έρμος ο ντουνιάς της Φιλαδέλφειας γι αυτά τα τέλη κι εκεί θα δω κι εγώ αν τον ρίχνεις πια. Τα οποία τέλη, λέει, ο ΚΥΡ-ΣΤΑΥΡΟΣ τα ανέβασε στα ύψη, τι ύψη δηλαδή, στα ουράνια... Τι θα πει όμως ο ντουνιάς στην κάλπη; Εντέλει τι τέλει;

Οι αντίπαλοι του ΚΥΡ-ΣΤΑΥΡΟΥ με πρώτο και καλύτερο τον DIRTY ΧΑΡΗ, του ρίχνουν κατηγόρια οι βρωμόστομοι πως αύξησε σκανδαλωδώς τα δημοτικά τέλη, ενώ τα τέλη νεκροταφείου τα έφτασε ο αθεόφοβος στο διπλάσιο. Υπόσχεται όμως ο DIRTY ΧΑΡΗΣ άμα βγει πως τα μεν δημοτικά θα τα μειώσει κατά 15%, ενώ αυτά του νεκροταφείου θα τα μειώσει κατά 20%. Κάπου εκεί πλειοδοτεί στις υποσχέσεις και η ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του κυρίου Αποστολάκη, του ΓΥΜΝΑΣΤΗ και δημάρχου βεβαίως βεβαίως της Χαλκηδόνας της Νέας. Δηλαδής, άμα τη νέα διοίκηση, εάν κι εφ'όσον που λένε, προκύπτει με απλά μαθηματικά ότι τα τέλη νεκροταφείου θα είναι αυξημένα κατά 80% από εκεί που τα παρέλαβε ο ΚΥΡ-ΣΤΑΥΡΟΣ πριν τα αυξήσει. Στα λέω έτσι απλά για να τα πιάνεις, γιατί βλέπω στα φυλλάδιά τους οι υποψήφιοι γαμπροί παριστάνουν τους γενναιόδωρους και τους τολμηρούς, τόσο large είναι οι μπαγαπόντες τρομάρα τους.

Εμένα πάλι αυτό μου θυμίζει κάτι μπακαλομάγαζα, σωστές μπασκλασαρίες, που πριν τις εκπτώσεις ανεβάζουν τις τιμές για να κάνουν μετά τάχα μου τάχα μου ψαλίδια και να νομίζει ο δόλιος ο πελάτης ότι αγοράζει πιο φτηνά. Μου θυμίζει και μια παροιμία που λέει "να σε κάψω Γιάννη, να σ'αλείψω μέλι"...

Ή μάλλον, τέλη...

18 σχόλια:

αντικείμενος είπε...

Μ'έκανες κουρέλι
Δεν σ'αντέχω πια

αλλά και

Τούτη η γη σου θέλει
Σπίρτο και φωτιά

Έτσι λέει παρακάτω το άσμα...

Να το πάρουμε ως χρησμό;

κύριος Δήμαρχος είπε...

Τούτη η γη θέλει ΔΗΜΑΡΧΟ!
ΛΕΣ ΝΑ'ΡΘΕ Η ΩΡΑ ΜΟΥ;;;;

Άλλος για ΤΕΛΗ;;;;;;;;

ΛΣΔ είπε...

κ. Δήμαρχε(sic), γράφεις και σε καμία τοπική εφημερίδα;(καλά γράφεις πάντως. Αν και στην αρχή, φαίνεται καλή προσπάθεια)

κύριος Δήμαρχος είπε...

Τοπική εφημερίδα; ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡ........
Μα τι λες χρυσό μου;;;;;;;

ΛΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΩ;;;;;

Αρσένης ο Σύριζας είπε...

Ο κ.Αποστολάκης για τι είδους μείωση περί των τελών έχει δεσμευτεί?

Αγανακτισμένος Πολίτης είπε...

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ υπόσχεται γενικά και αόριστα μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και των τελών νεκροταφείου (στα πλαίσια της ελάφρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών και της στήριξης της τοπικής αγοράς).

Ο ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ δεσμεύεται για άμεση μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 15% και στα τέλη νεκροταφείου κατά 20%, ακριβώς όπως τα έγραψε στην ανάρτηση ο κύριος Δήμαρχος.

Ο ΒΑΛΑΣΣΑΣ του ΚΚΕ αναφέρει ως "άμεση προτεραιότητα την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από την υπέρογκη αύξηση δημοτικών τελών, καθώς και στα τέλη νεκροταφείου". Προτείνει "άμεσα γενναία μείωση και σταδιακή εξάλειψή τους, στο βαθμό που θα διεκδικούμε και πετυχαίνουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από κεντρική εξουσία, επιστροφή των παράνομα παρακρατημένων πόρων".

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΜΑΛΛΙΟΣ) αναφέρει ως άμεση την ανάγκη για μείωση των δημοτικών τελών και των τελών νεκροταφείου.

Κοινός παρονομαστής: ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ πάνω στα ελλείμματα πολιτικής και τις αυθαιρεσίες του Κόντου. Κανείς υποψήφιος δεν δεσμεύεται για ΑΜΕΣΗ επαναφορά των δημοτικών τελών και των τελών νεκροταφείου στην αρχική τους κατάσταση. Κανείς τους δεν αναφέρει πόσο άδικη ή όχι, επιβεβλημένη ή μη, μπορεί να είναι η αύξηση των τελών. Κανείς τους δεν μας ενημερώνει για το τελικό ποσό των τελών;

ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ; ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ; ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ;

gremlin είπε...

meraklosame me tin xaroula.ti me noiazei gia ta teli omws bre dimarxe?ama pethano, tha ta plirosoun oi alloi,xaxaxa.ap'aytous na ta pareis.etsi ki allios,mia fora tha ta plirosoun.
tora gia ta alla pou les,,ayta pigenoun sta erga pou ginontai.plateies kai tetoia.kalo e?xaxaxa..

sogampros είπε...

na thesw mono ws leptomeria oti ta antapodotika (to tonizw), ta antapodotika (oxi tou nekrotafeioy, gia na min pareksigiomaste) pane ypohrewtika kai vasei nomou se kathariotita-ilektrofwtismo. Min perimenei pote kanenas na ginoun plateies kai parka. Se periptwsi pou diapistwsei kati tetoio as psaksei kalytera sta epigonta gia eisagelea...
kata ta alla gia na kanoume kai to dikigoro tou kyr Stavrou (afou mallon to posto ayto den moiazei kai poly sexy kai den to analamvanei kanenas), kamia 15aria ohimatakia ta agorase me ta teli, giati ta proigoumena den pernagane oute KTEO...

κύριος Δήμαρχος είπε...

Εγώ μάτια μου θα σου κάνω και του ΚΥΡ-ΣΤΑΥΡΟΥ το δικηγόρο όταν έρθει η ώρα. Είπα ότι θα'μαι όσο μπορώ δίκαιος με το βιτριόλι. Ψηφαλάκια δεν περιμένω και αμαρτία ή συμφέρον ουκ έχω. Πως το λένε αυτό με τα του Καίσαρα στον Καίσαρα......

Κάλχας είπε...

Ποιος θα μας πει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ για τα τέλη?;;;?;; Που πάνε τα τέλη?;?;;;?;;; Γιατί μόνο λαϊκισμός για τις αυξήσεις και τις μειώσεις?;;;?;;; ΕΠΕΙΔΗ????? Απλά και μόνο ΕΠΕΙΔΗ???;;;??;ΞΗΓΗΘΕΙΤΕ....................

ανώνυμος πολίτης είπε...

Διάβασα την απάντηση του Σταύρου Κόντου για τα δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά) και τα τέλη κοιμητηρίου. Ίσως να ήταν βάσιμο να αναρτήσετε την απάντηση αυτή μαζί με τις εξαγγελίες των υποψηφίων και τις δεσμεύσεις τους για μικρή μείωση των τελών. Οι δημότες ψηφοφόροι θα μπορούν να σχηματίσουν ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις του καθενός και τα γεγονότα και ο καθένας μπορεί να κριθεί. Επιτέλους ας βάλει κάποιος ένα τέλος στο λαϊκισμό και τις συνεχείς υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς εγγυήσεις πραγματικών δεσμεύσεων.

Κώστας Ευαγγελινός-Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Το μακρύ ψέμα για τα ανταποδοτικά --- Oλη η φασαρία για μισό φλιτζάνι καφέ τον μήνα



Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 15% , άρα η υπόλοιπη αύξηση 60% περίπου καλώς είναι γενομένη. Εμείς ρωτάμε να απαντήσουν ως συνδυασμοί που διεκδικούν να αναλάβουν την διοίκηση του νέου ενοποιημένου Δήμου:

Αποδέχονται την έκθεση ελεγκτών για την μαύρη τρύπα στα ανταποδοτικά 800.000€ περίπου
Αποδέχονται την μελέτη της υπηρεσίας, που έγινε το 2006, και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι για ένα ισοσκελισμένο λογαριασμό ανταποδοτικών απαιτείτο αύξηση 50%.
Αν με τις ενστάσεις (κοινές) καθυστέρησαν την είσπραξη των ανταποδοτικών ζημιώνοντας τον Δήμο με πάνω από 2.000.000€
Αν για τη μείωση του κόστους θα απολύσουν εργαζόμενους στην καθαριότητα ή όχι
Σε ποιους λογαριασμούς θα γίνει τελικά η μείωση.
Τι θα κάνουν με το έλλειμμα του λογαριασμού των ανταποδοτικών στη Νέα Χαλκηδόνα, το οποίο σύμφωνα με τον απολογισμό του 2009 ανέρχεται σε 200.000€ περίπου ή 17%.

Για να δούμε τώρα τα τέλη στην ονομαστική αξία και όχι σε ποσοστά.

Όλη η προπαγάνδα των άλλων συνδυασμών στηρίζεται στην ποσοστιαία μεταβολή χωρίς να κάνει αναφορά για τα ονομαστικά ποσά των ανταποδοτικών τελών. Τα ποσά είναι συνάρτηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε πολεοδομικής ενότητας (πράσινο, βιομηχανίες, καταστήματα) και του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών. Χωρίς αμφιβολία η καθαριότητα στη Φιλαδέλφεια είναι ασύγκριτα καλύτερη από αυτή της Χαλκηδόνας, η οποία σημειωτέον δεν έχει το πράσινο που έχει η Φιλαδέλφεια.

Ας δούμε τι λένε τα ποσά τελών καθαριότητας και δημοτικού φόρου σε ονομαστικές αξίες.

Στη Φιλαδέλφεια η επιβάρυνση είναι 2,09€/τ.μ. και στη Χαλκηδόνα 1,62€/τ.μ. ήτοι μια διαφορά 0,47€/τ.μ. το χρόνο.

Για μία μέση κατοικία 65 τ.μ. η ετήσια επιβάρυνση είναι 30,55€ το χρόνο, η 2,55€ το μήνα, δηλαδή όσο η αξία μισού φλιτζανιού καφέ το μήνα.


Όλα αυτά τα συγκριτικά στοιχεία καταρρίπτουν την προπαγάνδα των άλλων συνδυασμών, τοποθετούν τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση και δίδουν την δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν με αντικειμενικά κριτήρια ποιος θα διοικήσει το Δήμο τα επόμενα χρόνια.

Κώστας Ευαγγελινός
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος

Ανώνυμος είπε...

για την υπερογκη δανειοληψια του δημου θα μας πειτε κυριε ευαγγελινε;
για τη μειωση των ενοικιων στον κενταυρο και το τσιπουραδικο;
για το οτι δεν υπαρχουν λεφτα να πληρωθει ο ανεφοδιασμος του δημου σε πετρελαιο;
για την απαθεια σας για τις περιοχες αγια μαρινα και απομαχους με τα τοσα προβληματα;
πηρατε το δημο με -4.000.000 εκ ευρω
το ελειμμα τωρα πλησιαζει τα 10.000.000 ή κανω λαθος;
για την πλατεια πατριαρχου που η ανακατασκευη της κοστισε αν θυμαμαι καλα στα 700.000χιλ ευρω περιπου;
βγηκατε την προηγουμενη τετραετια με συνθηματα για τα οικονομικα του δημου κρινεστε ως ανεπαρκεις..

sogampros είπε...

Twra metaksy mas theleis pragmatika na sou pei, i rwtas gia na rwtas?
yg.Daneia -ypohrewseis prin analavei o Kontos itan 7.000.000 oxi 4....
yg2. Posous anwnymous hwraei re paidia to blog? Den hreiazetai na eisai kai teras fantasias gia na epinoiseis ena pseydwnymo...o "allos" sou vazei to onoma tou,esy den mporeis na skefteis ena pseydwnymo?

Κωνσταντίνος είπε...

Θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθούν τα ερωτήματα του κ.Ευαγγελινού από τους υποψηφίους δημάρχους που μέχρι τώρα λαϊκίζουν παίζοντας με νούμερα και ποσοστά - χωρίς να αναφέρονται σε πραγματικές τιμές και αυξήσεις. Σχετικά με το μεγάλο θέμα της δανειοληψίας πάντως, κάτι μου λέει πως έχει να κάνει με τις τρύπες που παραλαμβάνει ο κάθε δήμαρχος μετά τον τυφώνα Γρεντζελιά που έκανε το ταμείο του δήμου αγνώριστο. Τέλοσπάντων πιστεύω πως το θέμα δεν είναι το ίδιο το δάνειο, αλλά ο σκοπός του, που δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα. Όσο για την Πλατεία Πατριάρχου (Βενιζέλου) αναφέρει ο ανώνυμος ένα ποσό που -μέσα στις τόσες και τόσες περιπτώσεις εργολαβιών ανά τους δήμους της χώρας που ακούμε- δεν ακούγεται παράλογο ούτε ιδιαιτέρως προκλητικό. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η πλατεία αναμορφώθηκε για τα καλά, πήρε επιτέλους σχήμα και μορφή, καθάρισε και έγινε λειτουργική και προσβάσιμη. Ας θυμηθούμε μόνο την τελευταία "αναμόρφωσή" της επί Γρεντζελιά με τα περίφημα κεραμιδοτουβλάκια -με τα οποία γέμισε όλη τη Φιλαδέλφεια, μεγάλο καμάρι θα το είχε ο εργολάβος- ένα έργο του οποίου το κόστος θα είχε νόημα να δηλωθεί από τον Γρεντζελιά που κατεβαίνει με τον Αποστολάκη με όρεξη και πάθος για νέες "αναμορφώσεις" πλατειών και αλσών...

Κώστας Ευαγγελινός-Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

κ. Δήμαρχε (ως οικοδεσπότη) σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και θα προσπαθήσω να μην κάνω κατάχρηση του “δημόσιου χώρου” του “πειράματος”.

1ον : Με τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις αισθάνομαι πως τα στοιχεία και το σκεπτικό που διατύπωσα για τα ανταποδοτικά πείθουν τους συμπολίτες.

2ον : Θέλω να αναφερθώ στα χρέη, σε άλλη δημοσίευση σχολίου μου θα απαντήσω και σε άλλα ερωτήματα συμπολιτών.

Ο Σταύρος Κόντος παρέλαβε υποχρεώσεις 9,1 εκατ. € τα οποία προκύπτουν αν στα 7 εκατ.€ του ισολογισμού προσθέσουμε την μαύρη τρύπα της Δημοτικής Επιχείρησης 1,3 εκατ.€, η οποία υπήρχε το 2006 και κατεβλήθη στην τριετία, και 800 χιλ. € για υποχρεώσεις έργων (ΙΩΝΙΚΟΣ και αποχέτευση)που δεν ήταν στις καταγεγραμμένες την 31/12/06 υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις την 31/12/09 ανέρχονται σε 10 εκατ. € περίπου ήτοι μια αύξηση 10%.
Ο Γιώργος Αποστολάκης ξεκίνησε την 1/1/2007 με συνολικά χρέη 1.494.000 € και την 31/12/2009 παρουσιάζει υποχρεώσεις 2.197.000€ ήτοι αύξηση 47%.
Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η “χρηστή” διοίκηση στη Νέα Χαλκηδόνα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα χρέη της 4 φορές περισσότερο από τα αντίστοιχα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ότι η κρίση επηρεάζει, και θα συνεχίζει και το προσεχές διάστημα, την οικονομική κατάσταση των δήμων είναι γεγονός, ποιος όμως μπορεί να αντιπαλέψει καλύτερα τις επιπτώσεις του μνημονίου και να διαχειριστεί μια κατάσταση που έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτά τα λίγα για όσους ενδιαφέρονται για συγκρίσεις έτσι ώστε να αποφασίσουν για τις επιλογές τους.

Κώστας Ευαγγελινός
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας

Κώστας Ευαγγελινός-Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

κ. Δήμαρχε (ως οικοδεσπότη) σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και θα προσπαθήσω να μην κάνω κατάχρηση του “δημόσιου χώρου” του “πειράματος”.

1ον : Με τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις αισθάνομαι πως τα στοιχεία και το σκεπτικό που διατύπωσα για τα ανταποδοτικά πείθουν τους συμπολίτες.

2ον : Θέλω να αναφερθώ στα χρέη, σε άλλη δημοσίευση σχολίου μου θα απαντήσω και σε άλλα ερωτήματα συμπολιτών.

Ο Σταύρος Κόντος παρέλαβε υποχρεώσεις 9,1 εκατ. € τα οποία προκύπτουν αν στα 7 εκατ.€ του ισολογισμού προσθέσουμε την μαύρη τρύπα της Δημοτικής Επιχείρησης 1,3 εκατ.€, η οποία υπήρχε το 2006 και κατεβλήθη στην τριετία, και 800 χιλ. € για υποχρεώσεις έργων (ΙΩΝΙΚΟΣ και αποχέτευση)που δεν ήταν στις καταγεγραμμένες την 31/12/06 υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις την 31/12/09 ανέρχονται σε 10 εκατ. € περίπου ήτοι μια αύξηση 10%.
Ο Γιώργος Αποστολάκης ξεκίνησε την 1/1/2007 με συνολικά χρέη 1.494.000 € και την 31/12/2009 παρουσιάζει υποχρεώσεις 2.197.000€ ήτοι αύξηση 47%.
Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η “χρηστή” διοίκηση στη Νέα Χαλκηδόνα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα χρέη της 4 φορές περισσότερο από τα αντίστοιχα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ότι η κρίση επηρεάζει, και θα συνεχίζει και το προσεχές διάστημα, την οικονομική κατάσταση των δήμων είναι γεγονός, ποιος όμως μπορεί να αντιπαλέψει καλύτερα τις επιπτώσεις του μνημονίου και να διαχειριστεί μια κατάσταση που έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτά τα λίγα για όσους ενδιαφέρονται για συγκρίσεις έτσι ώστε να αποφασίσουν για τις επιλογές τους.

Κώστας Ευαγγελινός
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας

sogampros είπε...

Endiaferousa i optiki tou k.Evagelinou kai dedomenou oti tin ypografei, de tha ithela na tin amfisvitisw...an kai nomiza pws o apostolakis den parelave hreos...tha itan fainetai tameiako to pleonasma hwris pithanws na synypologizetai to synehizomeno ergo tou Dimarheiou...