Όμορφη προοπτική χωρίς όραμα στο ιντερνέτ

Εδώ και 6 μήνες περίπου, ζω προσωρινά, λόγω δουλειάς, εκτός Φιλαδέλφειας, (όπως και πολλοί άλλοι συνδημότες μου άλλωστε). Όμως στις 7 Νοέμβρη θα κληθώ να ψηφίσω. Και τι μπορεί να κάνει κάποιος πολίτης όταν θέλει να μάθει το πρόγραμμα των υποψηφίων, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να παραστεί στις ομιλίες τους, να περάσει από τα εκλογικά τους κέντρα και την ευκαιρία να μαζέψει από την αυλή του τα δεκάδες φυλλάδια που πετούν; Σωστά υποθέσατε! Από το ιντερνέτ φυσικά!!

Ομολογώ πως δεν τα καταφέρνω και ιδιαίτερα με τους υπολογιστές, αλλά ούτε και είμαι εντελώς άσχετος. Ο μέσος όρος, αν έχετε ακουστά; Αυτός ακριβώς είμαι εγώ.

Μπαίνω λοιπόν σε μια μηχανή αναζήτησης και ψάχνω:
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Αααα, ωραίο site! Φωτογραφίες που κουνιούνται, νέα, βιογραφικό, κι άλλες φωτογραφίες, ο συνδυασμός.. Πολλά πράγματα! Στέκομαι για λίγο στην κατηγορία «το έργο μας» και πληροφορούμαι πως ο αθλητισμός, η παιδεία, η καθαριότητα και πολλά άλλα είναι έργα του κ. Αποστολάκη! Πρέπει να είναι πολύ σπουδαίος! Και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου και αυτό που έψαχνα! «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»!
Αντί να δω όμως το πρόγραμμα του συνδυασμού, το μόνο που εμφανίζεται στην οθόνη μου είναι αυτό «Η ενότητα θα είναι σύντομα διαθέσιμη.». Κρίμα. Κάθισε ο άνθρωπος και πέρασε τοοοόσες φωτογραφίες, αλλά τον βρήκε μάλλον η νύχτα και δεν πρόλαβε να περάσει στην ιστοσελίδα το πρόγραμμα. Ποιος ξέρει, μπορεί να το περάσει μετά τις εκλογές.

Δεν απελπίζομαι όμως και πληκτρολογώ:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΗΣ
Μόνο πέντε κατηγορίες εδώ και η προτελευταία μάλιστα ονομάζεται «πρόγραμμα»! ΛΕΣ;! Μετά την περιπέτειά με τον Αποστολάκη το πατάω, ομολογώ, με κάποια καχυποψία, αλλά, ω, τι χαρά, η σελίδα ανοίγει και έχει και κείμενο!! Καμιά τρακοσαριά λέξεις πάνω κάτω…
 Διαβάζω λοιπόν:
«Έχουμε Όραμα για τον ενιαίο Δήμο, αλλά
θέλουμε αυτό να είναι και το δικό σας Όραμα.»
«Θα δουλέψουμε μεθοδικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να φοβόμαστε
την κριτική, για να κάνουμε τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα
ακόμα καλύτερες
!!!»

Καλά, αυτά μας τα παν κι άλλοι. Καλός ο πρόλογος, αλλά θέλω ζουμί! Πάμε παρακάτω:

Πιστεύουμε ότι ο νέος Δήμος θα πρέπει :
  • Να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες με τη μέγιστη ποιότητα.
  • Να συγκρούεται με υπαρκτά συμφέροντα που επιβουλεύονται το μέλλον της πόλης
    και όχι με ανύπαρκτους εχθρούς.
  • Να κάνει έργα σεβόμενος το περιβάλλον, να εμπλουτίζει και
    να αυξάνει τους ελεύθερους χώρους.
  • Να διαφυλάττει το δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στην περιοχή του.
  • Να διεκδικεί την οικονομική του αυτοτέλεια.
  • Να διατηρεί το επίπεδο λειτουργιών στην πόλη με στόχο τη βιωσιμότητα
    και να μη την επιβαρύνει με νέες δραστηριότητες υπερτοπικού χαρακτήρα.
Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι έκθεση ιδεών! Δεν τελείωσε όμως το κείμενο. Γράφει κι άλλα:

Πρόγραμμα (επιτέλους!!!)
Αγαπητοί Συμπολίτες,
Στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και
περιμένουμε την κρίση και σύγκριση του λαού στο Πρόγραμμα και στις επιλογές μας πολιτικών ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας.
Τζίφος! «Στις σελίδες που θα ακολουθήσουν» έχει γραμμένο το πρόγραμμα κι αυτός. Τουλάχιστον έχει ένα κουμπί από κάτω που γράφει «οι δεσμεύσεις μας». Ανυπομονώ να το πατήσω! (…) Τίποτα! Χαλασμένο!

Μηδέν στα δύο έως τώρα. Πάω παρακάτω:
ΧΑΡΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ
Μία φωτογραφία, βιογραφικό, κάτι για ΟΝΝΕΔ και παλιές υποψηφιότητες, πολιτική δράση, επικοινωνία…. Αυτά. Πρόγραμμα ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!

Με πληροφορεί όμως ένας φίλος ότι δεν είναι αυτή η ιστοσελίδα του συνδυασμού.(αν δε μου το έλεγε πάντως θα στεκόμουν εδώ)

Πληκτρολογώ καλύτερα:

ΧΑΡΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Εδώ είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα...
Βιογραφικό, υποψήφιοι και πρόγραμμα! Το link δουλεύει και μάλιστα περιέχει και το πρόγραμμα!! Σε φωτογραφία βέβαια, αλλά μετά τους δύο πρώτους ακόμα και η φωτογραφία του φυλλαδίου του προγράμματος μοιάζει με όαση!
(Δυστυχώς το περιεχόμενό του, μόνο ως όαση δε θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω)

Πάει και αυτός...Ξανά πληκτρολογώ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
...
...
Δικιά του ιστοσελίδα δεν έχει ο άνθρωπος, έχει όμως blog. Το ίδιο μου κάνει. Διακήρυξη, Βιογραφικό, Υποψήφιοι.
Στη διακήρυξη βρίσκω κάποιες γενικές θέσεις, ενώ κατά τύχη, σε μια παλιά ανάρτηση βρίσκω και το πρόγραμμα! Δυσκολεύτηκα πολύ, με βοήθησε λίγο και η τύχη, αλλά βρήκα εν μέρη αυτό που ήθελα.

Όσο για τον τελευταίο υποψήφιο, Βεργή Βαλασσά του ΚΚΕ, στάθηκα εξαιρετικά άτυχος. Ούτε ιστοσελίδα, ούτε blog, ούτε facebook, ούτε καμία σχέση με το ιντερνέτ. Κρίμα, γιατί πραγματικά ήθελα να μάθω τις θέσεις του ΚΚΕ για κάποια ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Μόνο οι 2 στους 5 λοιπόν έχουν αναρτήσει έως σήμερα (28 Οκτ.) το πρόγραμμά τους στο διαδίκτυο.(τουλάχιστον με εμφανή και εύχρηστο τρόπο)

Οι δύο πρώτοι λοιπόν, θεώρησαν σωστό να επενδύσουν κάποια χρήματα για τη δημιουργία ιστοσελίδας, ταυτόχρονα όμως περιττό ν' ανεβάσουν σε αυτή το πρόγραμμα του συνδυασμού τους! Οι άλλοι δύο έκαναν μια καλή προσπάθεια, ενώ ο τελευταίος μάλλον θεωρεί ότι το διαδίκτυο δεν αποτελεί ισχυρό μηχανισμό προώθησης των θέσεών και ιδεών του.
Τι συμπέρασμα βγάζω απ' όλα αυτά; Κανένα μάλλον. Εξάλλου δεν έχω σκοπό να ψηφίσω κάποιον ανάλογα με το κόμμα που τον υποστηρίζει, ούτε βάσει του βιογραφικού του, αλλά με γνώμονα το πρόγραμμά του.  Ελπίζω μόνο να φτάσει το κείμενό μου στ' αυτιά των υποψηφίων και να φροντίσουν να κάνουν το αυτονόητο.
Η χαρτούρα, εκτός του ότι κάνει κακό στο περιβάλλον, είναι δαπανηρή και γεμίζει την πόλη σκουπίδια, έχει το κακό ότι παραμένει στατική(ή τουλάχιστον μέχρι εκεί που τη στέλνει ο άνεμος). Ενώ το ιντερνέτ μπορεί να μπει δυνητικά σε κάθε σπίτι, δωρεάν και οικολογικά. Πετάχτε και τα χαρτάκια σας αν θέλετε, αλλά μη γράφετε σ' αυτά ότι θέλετε καθαρή πόλη και ότι σεβόσαστε το περιβάλλον, ενώ το ιντερνέτ το έχετε μόνο για ν' ανεβάζετε φωτογραφίες! Άντε λοιπόν! Εκμεταλλευτείτε το ριμάδι!

Ο Σκουπιδιάρης

5 σχόλια:

AEK μια ζωή! είπε...

Ε, είναι ξεχασιάρηδες φαίνεται. Εξάλλου τρέχουν όλη μέρα και δεν προλαβαίνουν να τα κάνουν όλα..Εξάλλου τα ανεβάζουν και στο facebook(θα πρέπει βέβαια να έχεις λογαριασμό και να τους κάνεις 'φίλους' πρώτα)

κύριος Δήμαρχος είπε...

Όλο FACEBOOK είναι και βόλτα στα BLOGS....Με την τεχνολογια δεν τα πάνε και πολύ καλά φυσικά.....Φαίνεται....Ο Χάρης το σκέφτηκε βέβαια και έβαλε το πρόγραμμα σκαναρισμένο σαν εικόνα - κάπως πρόχειρα μάλλον....που να πληκτρολογούμε τώρα......τουλάχιστον το έβαλε θα μου πεις.......Η ΟΥΣΙΑ είναι πως το ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κομμάτι της ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ βρίσκεται στα ΑΖΗΤΗΤΑ και απασχολεί και τους ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ως ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ....Αντίς να είναι η ΒΑΣΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ τους.....Ξέρουν αυτοί όμως.....

Αναρχοκομμούνι είπε...

Για το ΚΚΕ, το internet και τα λεγόμενα social media είναι όργανο των αμερικάνων και των μονοπωλίων.

Μέρα με τη νύχτα τα site Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας είπε...

Οι δύο Δήμοι έχουν ιστοσελίδες, η Νέα Χαλκηδόνα μάλιστα έχει δύο, γιατί άραγε μια που η πρώτη χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ. Ας πάμε να δούμε το περιεχόμενο, η μέρα με τη νύχτα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχει καθημερινή ενημέρωση, αν και σε ορισμένα σημεία χρειάζεται βελτίωση, στη Νέα Χαλκηδόνα πέρα βρέχει, η πρώτη ιστοσελίδα έχει να ενημερωθεί από το2008 και η δεύτερη δεν έχει σχεδόν τίποτα, ιδικά στα έργα επαναλαμβάνει ορισμένα δύο φορές. Λοιπόν ποιος αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ποιος όχι; Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Www.neafiladelfeia.gr
www.neahalkidona.gr
www.nea-halkidona.gov.gr

Σκουπιδιάρης είπε...

Έχεις δίκιο!(απλά το τελευταίο site είναι http://www.neahalkidona.gov.gr)

Πάντως το θέμα δεν είναι (μόνο) η αξιοποίηση των κονδυλίων. Το ιντερνέτ είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των δημοτικών αρχών με τους δημότες. Θα έπρεπε να είναι από της πρώτες προτεραιότητες ενός Δήμου, η κατασκευή μιας λειτουργικής και ενημερωμένης ιστοσελίδας, ανεξάρτητα αν τα λεφτά τα χαρίζει η ΕΕ ή θα πρέπει να τα βάλουν από το ταμείο του Δήμου. Δε μιλάμε δα για κανένα τεράστιο ποσό. (άσχετα αν στο Δήμο Αθηναίων το site στοίχισε 1,5 εκ ευρώ!!)

Αλλά εκεί φαίνεται η (e-)κουλτουρα των δημάρχων και η σχέση που θέλουν να χτίσουν με οτυς πολίτες. Ας φτιάξουμε ένα site για να τσεπώσουμε το παραδάκι απ' την ΕΕ και μετά ας το παρατήσουμε στην τύχη του.